Alternate Text

Τι περιλαμβάνει η προίκα μωρού (Οδηγός αγοράς)

Picture for category Τι περιλαμβάνει η προίκα μωρού (Οδηγός αγοράς)
Miffy Σετ προίκας μωρού 3τμχ Μπλε Τζιν
€ 110,00 € 77,00
Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 4 ημέρες

Τι περιλαμβάνει η προίκα μωρού (Οδηγός αγοράς)

Πιάνουμε ένα-ένα τα είδη που περιλαμβάνονται στην προίκα μωρού και δίνουμε στους μέλλοντες γονείς χρήσιμες συμβουλές για την αγορά και τη χρήση τους!

Αν κάποιος μου αναφέρει τη λέξη «κούνια» και μου ζητήσει να του πω ποιες είναι οι πρώτες εικόνες που μου έρχονται στο μυαλό από τα παιδικά μου χρόνια, η απάντησή μου θα περιλαμβάνει δύο κουβέρτες: μία χειμωνιάτικη καρό, με την οποία με σκέπαζαν, και μία κρεμ πλεκτή, που κάποια στιγμή -και για αρκετά χρόνια- μετατράπηκε σε κουβερτούλα «παρηγοριάς».

Δεν είμαι σε θέση να πω από ποια ηλικία ακριβώς άρχισαν να χτίζονται αυτές οι μνήμες, το γεγονός είναι, πάντως, πως αυτές οι δύο κουβέρτες, μέρος της βρεφικής μου προίκας, αποτελούν κομμάτι των πιο τρυφερών μου αναμνήσεων και πως είναι συνδυασμένες με ένα αίσθημα φροντίδας και ασφάλειας.

Σε προηγούμενα άρθρα μας, έχουμε μιλήσει για το τι χρειάζεται ένα νεογέννητο στο σπίτι, ώστε να είμαστε σε θέση να το φροντίσουμε όπως πρέπει, αλλά και για το τι χρειάζεται να προσέξουμε, ώστε να φτιάξουμε ένα ασφαλές βρεφικό δωμάτιο.

Εδώ, λοιπόν, θα εστιάσουμε στα είδη που αποτελούν την προίκα μωρού, που, όπως δείχνει το προσωπικό μου παράδειγμα, πέρα από την πρακτική λειτουργία τους, μπορούν κάλλιστα να γίνουν μέρος των γλυκών αναμνήσεων που θα συντροφεύουν για πάντα το παιδί σας.

Τι εννοούμε όταν λέμε «προίκα μωρού»

Πιθανώς, έχετε ακούσει κάποια μαμά ή κάποιον μπαμπά από τον κύκλο σας να λέει «αργήσαμε, γιατί έπρεπε να μαζέψουμε όλη την προίκα», την ώρα που φτάνει στο ραντεβού σας.

Συχνά, στον προφορικό λόγο, χρησιμοποιούμε με χιουμοριστικό τρόπο τη λέξη «προίκα» για να αναφερθούμε σε οτιδήποτε ανήκει στο σύμπαν του παιδιού, από πάνες, μπιμπερό και φαγητοδοχεία μέχρι καρότσια, γιογιό και παιχνίδια.

Ως εμπορική κατηγορία στα καταστήματα βρεφικών ειδών, όμως, η προίκα μωρού είναι κάτι πιο συγκεκριμένο. Πρόκειται κυρίως για λευκά είδη* ή και για προϊόντα που σχετίζονται με τον ύπνο του παιδιού.

Τα είδη της προίκας τα προμηθευόμαστε πριν από τη γέννηση του μωρού, ενώ συχνά λαμβάνουμε κάποια από αυτά ως δώρο προς το νεογέννητο από παππούδες και γιαγιάδες, θείους και θείες και άλλους στενούς συγγενείς.

Abo Σετ Προίκας 9τμχ - Carousel Blue

Στα βασικά είδη της προίκας περιλαμβάνονται τα εξής:

• Βρεφικές φωλιές
• Σελτεδάκια
• Λαβέτες - Πανάκια φροντίδας
• Πάνες αγκαλιάς - Μουσελίνες
• Πάντες για κούνιες
• Σεντόνια - Μαξιλαροθήκες
• Μαξιλάρια
• Κουβέρτες - Κουβερλί
• Παπλώματα - Παπλωματοθήκες
• Κουνουπιέρες

* Τα λευκά είδη ήταν παλαιότερα γνωστά ως είδη προικός, καθώς αποτελούσαν σημαντικό μέρος της προίκας μίας νύφης. Αυτή η παρωχημένη πρακτική ευτυχώς έχει εκλείψει εδώ και δεκαετίες, η χρήση της λέξης «προίκα», ωστόσο, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τα εν λόγω είδη όσον αφορά τα παιδιά, καθώς δεν έχει τις ίδιες αρνητικές προεκτάσεις. Αντιθέτως, σε αυτή την περίπτωση είναι φορτισμένη με απύθμενη τρυφερότητα, σαν κι αυτή που γεννά το γνωστό νανούρισμα «Κοιμήσου και παρήγγειλα στην Πόλη τα προικιά σου…».

Βρεφικές φωλιές

Πρόκειται για ένα σχετικά νέο βρεφικό προϊόν καθώς, σε σχέση με άλλα βρεφικά είδη, μετρά αναλογικά λίγα χρόνια ζωής, μέσα στα οποία όμως έχει γίνει αρκετά δημοφιλές. Στην όψη μοιάζει με βαρκούλα, χάρη στο περιφερειακό μαξιλάρι που οριοθετεί την, περίπου οβάλ, επιφάνειά του.

Η λογική του είναι να αποτελέσει ένα μεταβατικό στάδιο μεταξύ της κοιλιάς της μαμάς και του λίκνου ή της κούνιας, καθώς λειτουργεί σαν φωλίτσα ή προστατευτικό κουκούλι για το νεογέννητο, προσφέροντάς του μια αίσθηση ασφάλειας, ηρεμίας και θαλπωρής.

Οι βρεφικές φωλιές απευθύνονται σε μωρά 0-6 μηνών συνήθως, ενίοτε και λίγο μεγαλύτερα αν το μέγεθός τους το επιτρέπει, και πρέπει να τοποθετούνται αποκλειστικά σε σκληρές και σταθερές οριζόντιες επιφάνειες.

Είναι, δε, από τα είδη που προτιμούν οι γονείς που επιλέγουν τη συγκοίμηση (co-sleeping), καθώς οι φωλιές οριοθετούν τη θέση του βρέφους στο κρεβάτι (σε αυτή την περίπτωση, το κεφάλι του βρέφους εντός της φωλιάς πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος με το κεφάλι των γονιών στο κρεβάτι).

Πέραν αυτού, αποτελούν λύση για τον ύπνο κατά τη διανυκτέρευση εκτός σπιτιού (π.χ., σε μια εκδρομή Σαββατοκύριακου), αλλά και για να έχετε κοντά σας το μωρό σας οπουδήποτε και αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν και για την αλλαγή του παιδιού ή για τον χρόνο χαλάρωσης/παιχνιδιού του.

DooMoo Βρεφική Φωλιά Cocoon Bear Grey

Χρήσιμα tips
Για την ασφαλέστερη κατά το δυνατόν χρήση μίας βρεφικής φωλιάς, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που θα σας φανούν χρήσιμες:

• Κατά την αγορά, προσέξτε το κάλυμμα να είναι φτιαγμένο από βαμβάκι, τα υλικά του γεμίσματος να έχουν πιστοποίηση Oeko-Tex (για μη ύπαρξη επιβλαβών ουσιών) και να μην κρέμονται σχοινιά ή κορδόνια από την επιφάνεια της φωλιάς, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού για το βρέφος.

• Θα πρέπει επίσης να μην υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του στρώματος και του περιφερειακού μαξιλαριού της φωλιάς, όπου θα μπορούσε να «σφηνώσει» το κεφάλι του μωρού σε πιθανό γύρισμά του, για την αποφυγή του κινδύνου ασφυξίας.

• Το βρέφος πρέπει να τοποθετείται πάντα ανάσκελα μέσα στη φωλιά και να μην υπάρχουν γύρω του λούτρινα παιχνίδια ή κουβερτούλες (δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα άλλο μέσα στη φωλιά πέρα από το μωρό σας).

• Είναι καλύτερα να αποφεύγεται η τοποθέτηση της βρεφικής φωλιάς μέσα στην κούνια, ιδίως από τη στιγμή που το μικρό μας αποκτά κάποια κινητικότητα, για να αποφευχθεί το σενάριο να εγκλωβιστεί ανάμεσα σε αυτή και στα κάγκελα της κούνιας.

• Δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ το βρέφος μέσα στη φωλιά πάνω σε υψηλή επιφάνεια χωρίς να είστε και εσείς δίπλα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πτώσης του.

Σελτεδάκια

Τα σελτεδάκια, παρά το γεγονός ότι άνετα θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε κάτι φαγώσιμο (το δικό μου μυαλό κάνει mash-up τον πελτέ και τα σουδάκια), στην πραγματικότητα είναι αδιάβροχα καλύμματα, ο βασικός ρόλος των οποίων είναι να προστατεύουν ευπαθείς επιφάνειες και άλλα υφάσματα κατά την ώρα της αλλαγής του μωρού - εξ ου και είναι επίσης γνωστά ως καλύμματα αλλαγής.

Βγαίνουν σε διάφορες διαστάσεις (π.χ., 40x60, 50x70, ή 80x80 εκ.) και από τη μία πλευρά είναι πετσετέ, ενώ από την άλλη αδιάβροχα. Έτσι, συγκρατούν την υγρασία του ιδρώτα, του σάλιου ή του οτιδήποτε… ξεγλιστρήσει από την πάνα, μην αφήνοντάς τη να περάσει σε στρώματα και καναπέδες.

Η ποικιλία που μπορείτε να βρείτε στην αγορά είναι μεγάλη, από τα πιο απλά λευκά ή με κέντημα έως πολύχρωμα, με διάφορα χαριτωμένα σχέδια.


Baby To Love Σελτεδάκια Pink Hearts 2 τεμ.

Χρήσιμο tip
Αν και, τις πρώτες ημέρες που θα πάτε στο σπίτι από το μαιευτήριο, θα μπορούσατε να βολευτείτε και με δύο σελτεδάκια, ένας ιδανικός αριθμός για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας ως προς τη διαθεσιμότητά τους (ατυχήματα-πλυσίματα) είναι από τέσσερα έως έξι.

Λαβέτες

Μετά το τάισμα του βρέφους τι ακολουθεί; Το ρέψιμο. Και κατά το ρέψιμο τι μπορεί να συμβεί; Μια γουλίτσα από το γάλα να βάλει την, όχι και τόσο κομψή, πινελιά της στην μπλούζα σας.

Εδώ, λοιπόν, έρχονται να τείνουν χείρα βοηθείας οι λαβέτες, τα μικρά τετράγωνα πετσετάκια (30x30 εκ.) που τοποθετούνται στον ώμο, ώστε να απορροφήσουν αυτές τις γουλίτσες και να σώσουν τις μπλούζες μας από τα απανωτά πλυσίματα.

Με αυτές, περίπου, τις διαστάσεις και σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, μπορεί να τις συναντήσουμε και ως πανάκια φροντίδας ή ως βρεφικά πανάκια ώμου.

Φτιαγμένες από βαμβακερά υφάσματα, κατάλληλα για την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού μας, οι λαβέτες χρησιμοποιούνται επίσης για να σκουπίζουμε το στόμα του βρέφους από τα σαλάκια που τρέχουν, αλλά και για να καλύψουμε μια επιφάνεια ώστε να ακουμπήσουμε πρόχειρα το κεφαλάκι του.

Πέρα από τις κλασικές τετράγωνες λαβέτες, υπάρχουν και εκείνες που είναι μακρόστενες και τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο που να καλύπτουν και τους δύο ώμους, όπως αυτή της Baby Oliver, ώστε να μη χρειάζεται ο γονιός να αλλάζει θέση και στη λαβέτα κάθε φορά που μετακινεί το μωρό από τον ένα ώμο στον άλλο.

Χρήσιμο tip
Αν σκεφτείτε ότι τα νεογέννητα τρώνε κάθε 2-3 ώρες, καταλαβαίνετε ότι η κάθε μέρα περιλαμβάνει μπόλικα ταΐσματα - και αντίστοιχα ρεψίματα. Βεβαίως, δεν είναι απαραίτητο ότι κάθε ρέψιμο θα συνοδευτεί από γουλίτσα, ενώ επίσης οι λαβέτες είναι τις περισσότερες φορές δύο όψεων.

Ακόμα κι έτσι, όμως, το λογικό είναι να έχετε επαρκή αριθμό για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας. Οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν να έχουν διαθέσιμες γύρω στις 10 λαβέτες, δεδομένου ότι πρόκειται για είδος με χαμηλό κόστος.

Done by Deer Νάνι Cozy Friend Elphee Powder

Πάνες αγκαλιάς - Μουσελίνες

Αυτά τα απαλά, βαμβακερά κομμάτια υφάσματος είναι για τους γονείς ό,τι είναι οι ελβετικοί σουγιάδες για τους εξερευνητές βουνού. Κι αυτό γιατί έχουν πολλές χρήσεις και σας λύνουν τα χέρια.

Για παράδειγμα, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού δεν είναι ανεπτυγμένο και εκεί έξω κυκλοφορούν βακτήρια και ιοί, όπου και αν θέλετε να το ακουμπήσετε, απλώνετε πρώτα μια καθαρή πάνα αγκαλιάς ή μουσελίνα, το τοποθετείτε πάνω της και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε με αυτό το πολυχρηστικό «εργαλείο»;

1. Να τυλίξετε το σώμα του βρέφους, για να του δώσετε αυτή την πολύτιμη αίσθηση θαλπωρής και ασφάλειας που χρειάζεται.
2. Να το χρησιμοποιήσετε ως σκίαστρο στο καρότσι ή στο αυτοκίνητο.
3. Να το αξιοποιήσετε ως στρώμα αλλαγής.
4. Να το απλώσετε στους ώμους σας για το ρέψιμο και να σκουπίσετε σαλάκια, αν δεν έχετε λαβέτα στη διάθεσή σας.
5. Κάποιες μαμάδες το χρησιμοποιούν ως κάλυμμα για την ώρα του θηλασμού σε εξωτερικό χώρο.
6. Σε μετέπειτα χρόνο, να το κάνετε σεντονάκι για να σκεπάζετε το μικρό σας.

Done By Deer Πάνες Αγκαλιάς

Όπως και τα σελτεδάκια, οι πάνες αγκαλιάς και οι μουσελίνες κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία. Ενδεικτικά:

• Μπορεί να είναι από 100% βαμβάκι, σε διάφορα χρώματα και σχέδια, όπως αυτές με το θαλασσινό θέμα της Done by Deer, ή να περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους μπαμπού, όπως το σετ Leonard Pink, που κάνει το ύφασμα υδρόφιλο και ακόμα πιο απορροφητικό.

• Μπορεί να είναι διπλής όψης, όπως η Lou Lou της Bebejou.

• Μπορεί να διαθέτουν κρίκους, που από τη μία βοηθούν στο εύκολο δέσιμο του πανιού για να χρησιμοποιηθεί ως κάλυμμα κατά τον θηλασμό και από την άλλη χρησιμοποιούνται ως κρίκοι οδοντοφυΐας, όπως συμβαίνει με τις μουσελίνες της Cheeky Chompers.

Cheeky Chompers Μουσελίνα Πολλών Χρήσεων, Stars

Χρήσιμο tip
Το πόσες πάνες αγκαλιάς - μουσελίνες χρειάζεστε εξαρτάται από τη χρήση που θα τους κάνετε και το πόσο συχνά είστε διατεθειμένοι να βάζετε πλυντήριο (πρόκειται πάντως για υφάσματα που πλένονται εύκολα και είναι ανθεκτικά στις πολλαπλές πλύσεις).

Να σας το πούμε διαφορετικά: αν προμηθευτείτε πέντε, δύσκολα θα το μετανιώσετε πιστεύοντας ότι έχετε κάνει περιττή αγορά. Μπορείτε, λοιπόν, να ξεκινήσετε από εκεί και, ανάλογα με τις καθημερινές σας συνήθειες, να δείτε αν και πόσο χρειάζεται να αυξήσετε τον αριθμό τους.

Πάντες για κούνιες

Οι πάντες είναι ένα είδος περίφραξης που τοποθετείται στην κούνια για να προστατεύει τα παιδιά από χτυπήματα στα κάγκελα ή στα τοιχώματά της. Αποτρέπει επίσης, συνήθως, το μικρό τους χεράκι ή το ποδαράκι να κυλήσει ανάμεσα στα κάγκελα.

Αυτές που μπορείτε να βρείτε στην ελληνική αγορά ταξινομούνται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

Παραδοσιακές πάντες
Μοιάζουν με ενιαίο λεπτό μαξιλάρι, που προσδένεται περιμετρικά στην κούνια με κορδόνια ή κορδέλες.

Πάντες πλεξούδες
Πιο χαμηλές από τις παραδοσιακές πάντες και σε σχήμα πλεξούδας, επιτρέπουν καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και μεγαλύτερη δυνατότητα οπτικής επαφής.

Πολυχρηστικά μαξιλάρια
Μοιάζουν με λουκάνικο και έχουν πολλαπλές χρήσεις, αφού, πέρα από προστατευτικό εντός της κούνιας, μπορούν, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιηθούν και ως μαξιλάρι θηλασμού, καθώς και ως τεχνητό όριο όταν μωρό αρχίσει να εξερευνά τον χώρο μπουσουλώντας.

Πάντες με βέλκρο
Πρόκειται για προστατευτικά καλύμματα που τυλίγουν κάθε κάγκελο ξεχωριστά και ασφαλίζουν με βέλκρο και όχι με κορδόνι. Θεωρούνται η ασφαλέστερη επιλογή, καθώς δεν διαταράζεται η οπτική επαφή ούτε του παιδιού με τον έξω κόσμο ούτε η δική μας με το παιδί και ταυτόχρονα ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα.

Χρήσιμο tip
Κάποια στιγμή, όταν το μικρό σας αποκτήσει τάσεις… αναρρίχησης, οι πάντες μπορεί να λειτουργήσουν ως σκαλοπάτι για να φτάσει ψηλότερα. Όταν έρθει αυτή η στιγμή, πιθανώς να χρειαστεί να τις αφαιρέσετε, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να καταφέρει να περάσει τα κάγκελα και να χτυπήσει πέφτοντας στο πάτωμα.

Σεντόνια

Τα νεογέννητα και τα βρέφη πρέπει να τοποθετούνται σε καθαρές επιφάνειες, οπότε χρειάζεται οπωσδήποτε να καλύπτετε το στρώμα του λίκνου ή της κούνιας με κατωσέντονο.

Dim Collection - Σετ σεντόνια κούνιας 3τμχ Ελεφαντάκι, Σιέλ

Ενώ η επιλογή του σχεδίου των σεντονιών γίνεται σύμφωνα με το γούστο σας -υπάρχουν αμέτρητα υπέροχα σχέδια στην αγορά για να διαλέξετε και να δώσετε χρώμα και στιλ στο βρεφικό δωμάτιο- υπάρχουν δύο πράγματα που χρειάζεται να λάβετε υπόψη κατά την αγορά τους:

1. Τα βρεφικά σεντόνια πρέπει να είναι απαλά, υποαλλεργικά και να επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα προσφέρει το βαμβάκι, γι’ αυτό τα βρεφικά σεντόνια που είναι από 100% βαμβάκι θεωρούνται η καλύτερη επιλογή.

Κάποιοι γονείς επιλέγουν σεντόνια βαμβακερά μεν, αλλά με προσθήκη πολυεστέρα, καθώς είναι πιο φθηνά και ανθεκτικότερα στο πλύσιμο, ζαρώνουν λιγότερο απ’ ό,τι τα πλήρως βαμβακερά υφάσματα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ωστόσο, ο πολυεστέρας είναι ένα συνθετικό υλικό που παρεμποδίζει την αναπνοή του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει δερματικά προβλήματα. Μπορεί να ακούγεται ως πιο βολική ή οικονομική λύση για τους γονείς, αλλά δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή που μπορείτε να κάνετε για το μωρό σας.

2. Η άψογη εφαρμογή του κατωσέντονου στο στρώμα είναι μεγάλης σημασίας. Πρέπει να ελέγξετε τις διαστάσεις, ώστε να είστε σίγουροι ότι το σεντόνι θα πιάνει καλά κάτω από το στρώμα και θα είναι τεντωμένο, χωρίς να δημιουργούνται πτυχώσεις ή να υπάρχει το ενδεχόμενο, με τις κινήσεις του βρέφους, να βγει από τη γωνία ή τα πλαϊνά και να μαζευτεί κοντά στο πρόσωπο του παιδιού σας.

Χρήσιμο tip
Αναρωτιέστε πόσα σεντόνια χρειάζεστε; Και εδώ η απάντηση εξαρτάται από το πόσο συχνά είστε διατεθειμένοι να βάζετε πλυντήριο, λαμβάνοντας υπόψη το λέρωμα του σεντονιού από πιθανά σαλάκια, ιδρώτα, εμετό και διαρροές από την πάνα.

Ακόμα και αν το βρέφος σας δεν λερώνει τόσο το ύφασμα, εσείς πόσο συχνά θέλετε να το αλλάζετε, για να κοιμάται το μικρό σας σε φρέσκο σεντόνι;

Τα σεντόνια τα προμηθεύεστε σε σετ (εκείνα που προορίζονται για κούνια περιλαμβάνουν και μαξιλαροθήκη), αλλά κατάλληλο για το στρώμα της κούνιας είναι το κατωσέντονο που έχει λάστιχο, ώστε να πιάνει γύρω-γύρω και να μένει τεντωμένο όσο και αν στριφογυρίζει το παιδί στον ύπνο του. Οπότε μην υπολογίσετε ότι, επειδή κάθε σετ έχει δύο σεντόνια, έχετε καλύψει αντίστοιχα δύο στρωσίματα.

Η κοινή πρακτική λέει ότι ο μίνιμουμ αριθμός που χρειάζεστε είναι τρία. Με ένα να μπαίνει στο πλυντήριο και το άλλο να στρώνεται στην κούνια, το τρίτο λειτουργεί ως εφεδρικό, αν τυχόν το σεντόνι που είναι σε χρήση λερωθεί πριν μπορέσετε να βάλετε πλυντήριο.

Φυσικά, από εκεί και πέρα, εσείς μπορείτε να προμηθευτείτε όσα ακόμα επιθυμείτε, εξαρχής ή σε επόμενο χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες, τους χρόνους και τις συνήθειες της οικογένειάς σας.

Μαξιλάρια

Το σωστό μέγεθος, το υλικό κατασκευής και η ικανότητά του να στηρίζει όπως πρέπει τον αυχένα του μικρού μας είναι τα πράγματα που χρειάζεται να προσέξετε κατά την επιλογή μαξιλαριού.

Δεν θα χρησιμοποιήσετε, για παράδειγμα, μαξιλάρι που ενδείκνυται για νήπιο 3+ ετών (πολύ, δε, περισσότερο μαξιλάρι ενηλίκων) σε παιδί μικρότερης ηλικίας, ενώ η υποαλλεργική και αντιβακτηριακή ιδιότητα των υλικών κατασκευής, καθώς και η ικανότητά τους να «αναπνέουν», είναι παράγοντες που χρειάζεται να λάβετε υπόψη καθώς κάνετε την αγορά σας.

Καλές επιλογές θεωρούνται τα μαξιλάρια από latex, που έχουν ελαστικότητα και καλή επαναφορά για σωστή εφαρμογή, ή από αφρό μνήμης (memory foam), που προσφέρουν εργονομική στήριξη στο κεφάλι, στον αυχένα και, κατά συνέπεια, στη σπονδυλική στήλη.

Το μαξιλάρι ανήκει στα είδη που οι παιδίατροι συνιστούν να μη χρησιμοποιούνται από παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει τους 12 μήνες ζωής. Υπάρχουν ωστόσο, δύο τύποι μαξιλαριών στην αγορά που απευθύνονται σε μωρά κάτω του ενός έτους.

Ο ένας είναι το μαξιλάρι κατά της παλινδρόμησης και ο άλλος το μαξιλάρι κατά της πλαγιοκεφαλίας λόγω θέσης (αλλιώς γνωστό και ως σύνδρομο επίπεδου κεφαλιού).

Είναι μεν στη διάθεσή σας αν χρειαστούν, τα προμηθεύεστε, όμως, μόνο εφόσον το συστήσει ο παιδίατρός σας.

Χρήσιμο tip
Να ξέρετε ότι υπάρχουν νήπια, που ακόμα και σε ηλικία 3-4 ετών, προτιμούν να κοιμούνται χωρίς μαξιλάρι. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα παιδιά που το ζητούν από μόνα τους, είτε δείχνοντας το μαξιλάρι είτε βάζοντας κάτι κάτω από το κεφαλάκι τους, αν δεν μπορούν ακόμα να το εκφράσουν λεκτικά. Το παιδί σας το ίδιο θα σας δώσει να καταλάβετε την προτίμησή του.

Κουβέρτες - Παπλώματα

Αφού το παιδί μας συμπληρώσει τους 12 μήνες, μπορούμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, να το σκεπάζουμε στην κούνια, καθώς κοιμάται, με μια κουβέρτα ελαφριά και κατάλληλη σε μέγεθος για την ηλικία του - μέχρι τότε προκρίνεται ως πιο ασφαλής επιλογή ο υπνόσακος.

Mamas & Papas Κουβέρτα Πλεκτή Small Multi stripe pink 70x90cm

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι στο μεταξύ δεν μπορούμε να «αγκαλιάσουμε» το μωρό μας με μια πλεκτή κουβερτούλα (αγορασμένη, πλεγμένη από τα χεράκια μας ή από τα χέρια της μαμάς ή της γιαγιάς μας) πριν το βάλουμε στη δική μας αγκαλιά!

Ή ότι μία όμορφη κουβέρτα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ως κάλυμμα στο κρεβατάκι του - φυσικά και μπορεί, όπως επίσης μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε ζεστό το μωρό μας στο καρότσι.

Το είπαμε, άλλωστε, εξαρχής: οι κουβερτούλες είναι ο ορισμός της ζεστασιάς, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και βοηθούν στο χτίσιμο όμορφων αναμνήσεων…

Για το πάπλωμα, ισχύει χοντρικά ό,τι και για τις κουβέρτες όσον αφορά το σκέπασμα κατά τον ύπνο, με τη διαφορά ότι η σύσταση για τη χρήση παπλωμάτων μετά τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου ζωής του παιδιού είναι ακόμα πιο ισχυρή.

Bizzi Growin Βαμβακερό Πάπλωμα Dream Big

Χρήσιμα tips
• Το βαμβάκι είναι ένα από τα υλικά που αξίζει να προτιμήσετε για την κουβέρτα του παιδιού σας, είτε πρόκειται να την πλέξετε εσείς είτε να την αγοράσετε. Το μαλλί και το φλις θεωρούνται επίσης καλές επιλογές για τους πιο κρύους μήνες - προσοχή, όμως, αν το μικρό σας ιδρώσει, η κοιλίτσα του είναι αισθητά ζεστή στην επαφή ή τα αυτάκια του κόκκινα, πάει να πει πως υπερθερμαίνεται και χρειάζεται να το σκεπάσετε με κάτι λιγότερο ζεστό ή να του αφαιρέσετε κάποιο ρουχαλάκι.

• Αυτό που δεν είναι καλή επιλογή είναι το να έχει η κουβέρτα κρόσσια, χάντρες, κουμπιά ή άλλα αφαιρούμενα διακοσμητικά στοιχεία που θα μπορούσαν, βάζοντάς τα το παιδί στο στόμα, να προκαλέσουν τον πνιγμό του.

• Επιλέξτε πάπλωμα που πλένεται εύκολα και στεγνώνει εξίσου εύκολα. Η κάλυψή του με παπλωματοθήκη θα σας βοηθήσει να το προστατεύσετε από μικρές ποσότητες υγρών (εφαρμόστε για τις παπλωματοθήκες την ίδια λογική με τα σεντόνια: μία σε χρήση, μία στο πλυντήριο και μία στο ντουλάπι), αλλά οι μεγαλύτερες ποσότητες είναι δύσκολο να μην περάσουν στο ίδιο το πάπλωμα.

Κουνουπιέρες

Δίνουν ρομαντικό τόνο στο βρεφικό δωμάτιο, αλλά είναι και ένα χρήσιμο είδος για την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας του μωρού μας από τα τσιμπήματα εντόμων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η κουνουπιέρα, ανάλογα με το είδος της, μπορεί να πιαστεί σε σίδερο που στερεώνεται στο κεφαλάρι της κούνιας, σε επιδαπέδια βάση ή σε γάντζο στην οροφή.

Τέσσερα είναι τα πράγματα που έχουν μεγάλη σημασία για την ασφαλή χρήση της:

Το σίδερο, αλλά και το ύφασμα, πρέπει να είναι πολύ καλά στερεωμένα.

Να προσέχουμε ώστε το ύφασμα να πέφτει πάντα από την εξωτερική πλευρά της κούνιας και όχι στο εσωτερικό της.

Να ελέγχουμε μήπως υπάρχει κουνούπι μέσα στην κούνια όταν κλείνουμε την κουνουπιέρα, για να μην το εγκλωβίσουμε όλη τη νύχτα μαζί με το μωρό μας.

Να έχουμε κατά νου ότι, όταν το μικρό μας αρχίσει να εμφανίζει τάσεις εξερεύνησης και διάθεση να γραπωθεί από ό,τι μπορεί να πιάσει, θα πρέπει να αφαιρέσουμε την κουνουπιέρα από την κούνια του, για να μη ρισκάρουμε πτώση της πάνω στο μωρό μας.

FunnaBaby Σετ προίκας μωρού 8τμχ με Κουνουπιέρα, Lets Go Mint

Χρήσιμο tip
Η κουνουπιέρα αποτελεί μέρος των ειδών που συνήθως περιλαμβάνονται στα σετ προίκας μωρού. Αν επιλέξετε ή σας κάνουν δώρο ένα τέτοιο σετ, θα δένει αισθητικά με τα υπόλοιπα λευκά είδη του βρεφικού κρεβατιού και έτσι θα έχετε μια ολοκληρωμένη, χρήσιμη και καλαίσθητη πρόταση για το βρεφικό δωμάτιο!

Ασφαλής ύπνος

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συστήνεται τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού να μην υπάρχει τίποτα άλλο μέσα στην κούνια του πέρα από το ίδιο, ώστε να μειωθούν το ρίσκο ασφυξίας ή υπερθέρμανσής του και ο κίνδυνος για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Πέρα από τα μαξιλάρια, στα οποία ήδη αναφερθήκαμε, αυτό αφορά και τα χαλαρά σκεπάσματα (πανωσέντονο, κουβέρτα, πάπλωμα), τις πάντες, λούτρινα αρκουδάκια και ό,τι άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικό κίνδυνο, φράζοντας τους αεραγωγούς του παιδιού αν κολλήσει πάνω το μουτράκι του.

Για τον ασφαλή ύπνο του παιδιού σας, σας συστήνουμε να ακολουθήσετε τις συμβουλές και τις οδηγίες του παιδιάτρου σας.

Εμείς, από την άλλη, είμαστε, όπως πάντα, στη διάθεσή σας για να σας λύσουμε όποια τυχόν απορία για τα βρεφικά είδη προίκας που διαθέτουμε στη συλλογή μας, αλλά και για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές, σύμφωνα με τις ανάγκες, την αισθητική και το budget σας!

Αφήστε το σχόλιό σας
"