Alternate Text

Προστατευτικά είδη για παιδιά & ασφάλεια στο σπίτι

Picture for category Προστατευτικά είδη για παιδιά & ασφάλεια στο σπίτι
Safety 1st Πόρτα Ασφαλείας Easy Close Metal Black
€ 47,99
Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 4 ημέρες

Εμπρός, καλά μου προστατευτικά είδη για μωρά!

Επειδή δεν είμαστε ο Flash για να βρισκόμαστε παντού σε κλάσματα δευτερολέπτου, ας πάρουμε κάποιες προφυλάξεις για να κάνουμε το σπίτι ασφαλές για το παιδί μας!

Βιώνετε τη φάση που αναρωτιέστε αν το μικρό σας είναι ο Χουντίνι; Γυρνάτε για ένα λεπτό από την άλλη και, όταν γυρίζετε προς το μέρος του, εκείνο έχει «διακτινιστεί» μέσα σ’ ένα ντουλάπι ή ετοιμάζεται να σκαρφαλώσει σε συρτάρι;

Μήπως μπουσουλάει ή περπατάει πιο γρήγορα απ’ ό,τι ο Road Runner τρέχει - και τρέχετε κι εσείς από τη μια άκρη του δωματίου στην άλλη για να βάλετε προστατευτικά το χέρι σας στις γωνίες;

Ή μήπως μοιάζει να έχει αδυναμία στην ηλεκτρική κουζίνα, στη λεκάνη της τουαλέτας και στις πρίζες, απλώνοντας γενικώς τα χεράκια του εκεί που δεν πρέπει;

Αν έχετε αναρωτηθεί πώς μεγαλώσαμε εμείς, σε περασμένες δεκαετίες, χωρίς προστατευτικά και παρ’ όλα αυτά γλιτώσαμε τις επαφές με το ρεύμα, τα χτυπημένα κεφάλια και τα μαγκωμένα δάχτυλα, δεν είστε οι μόνοι. Ποιος ξέρει, ίσως ως παιδιά να έχουμε όλοι μια δόση από… Χουντίνι μέσα μας.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως μεγαλώσαμε σε εποχές με μεγαλύτερη άγνοια κινδύνου, κατά τις οποίες, μάλιστα, οι γονείς δεν είχαν ούτως ή άλλως πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία για την ασφάλεια των παιδιών που έχουμε εμείς τώρα στη διάθεσή μας.

Κι η αλήθεια είναι ότι είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτούμε τη γνώση που έχει συσσωρευτεί μέσα στα χρόνια, από εμπειρίες δικές μας και άλλων, αλλά και όποιο αξεσουάρ μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για το αγαπημένο μας πλασματάκι.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να κάνουμε το σπίτι μας πιο ασφαλές για το παιδί μας.

Επιχείρηση «Babyproof»

Κατ’ αρχάς, πέρα από τα διάφορα προστατευτικά που μπορούν να κάνουν τη ζωή των γονιών λίγο πιο ξέγνοιαστη μέσα στο σπίτι -και την καθημερινότητα των μικρών παιδιών πιο ασφαλή- υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι χρήσιμο να τα διαχειριστούμε προκαταβολικά, πριν καν το σπίτι μας υποδεχθεί τον μικρότερό του ένοικο.

Όπως, για παράδειγμα, το να αντιμετωπίσουμε τυχόν πρόβλημα μούχλας ή παρουσίας εντόμων. Για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, ξέρουμε ότι ο έλεγχος των υδραυλικών, το βάψιμο του σπιτιού και η απολύμανσή του γίνονται πριν την έλευση του παιδιού μας - σίγουρα, δε, πριν εκείνο αρχίσει να ανακαλύπτει τον κόσμο με το στόμα, απλώνοντας τη γλωσσίτσα του σε κάθε πιθανή και απίθανη επιφάνεια!

Στο ίδιο πνεύμα, λοιπόν, ας εκμεταλλευτείτε την περίοδο πριν από τη γέννηση του παιδιού για να προχωρήσετε σε κάποιες κινήσεις ασφαλείας που απαιτούν λίγο περισσότερο χρόνο και ενέργεια από εσάς - μετά, άλλωστε, το πιο πιθανό είναι να μη σας περισσεύει ούτε χρόνος ούτε επαρκής ενέργεια.

Έτσι, φροντίστε να ασφαλίσετε τα ογκώδη έπιπλα, καθώς, όταν θα αρχίσει να παίρνει δρόμο το μικρό σας, θα γραπώνεται από αυτά για να στηριχθεί ή για να δώσει ώθηση στο σώμα του. Η βιβλιοθήκη είναι η πρώτη που θα πρέπει να βιθωθεί ή καρφωθεί στον τοίχο. Ακολουθούν συρταριέρες και κομοδίνα, αλλά και ένα τσεκάρισμα εκ μέρους σας ότι τα ράφια είναι καλά στερεωμένα.

Επίσης:

- Αν τώρα επιπλώνετε το σπίτι σας, θα μπορούσατε να αποφύγετε τραπεζάκια σαλονιού ή τραπεζαρίες με γυάλινη επιφάνεια. Γενικώς, αποφύγετε όπου μπορείτε το γυαλί ή τις αιχμηρές μεταλλικές γωνίες (π.χ., σε ντουλάπια στο επίπεδο του δαπέδου) και προτιμήσετε είδη επίπλωσης από άθραυστα και λιγότερο κοφτερά υλικά.

- Για το παιδικό δωμάτιο, ελέγξτε αν ανταποκρίνονται τα έπιπλα που επιθυμείτε να αγοράσετε στα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας. Σύμφωνα με στοιχεία της EU Injury Database, υπολογίζεται ότι, ετησίως, περίπου 5.500 περιπτώσεις τραυματισμών παιδιών ηλικίας 0-4 ετών στις χώρες της ΕΕ, στις οποίες εμπλέκεται με κάποιον τρόπο η αλλαξιέρα, είναι τόσο σοβαρές ώστε το παιδί να χρειαστεί νοσοκομείο. Το ίδιο υπολογίζεται ότι ισχύει και για 3.500 περιπτώσεις τραυματισμών στην κούνια.

Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τις προδιαγραφές ασφαλείας όχι μόνο παιδικών επίπλων, αλλά και πληθώρας άλλων βρεφικών και παιδικών ειδών, από στράτες και καρεκλάκια φαγητού έως παιχνίδια και ποδήλατα, από τον εκτενή οδηγό που έχει εκδώσει η European Child Safety Alliance (ο οδηγός είναι στα αγγλικά).

Σημείωση: Σας ενημερώνουμε ότι όλα τα βρεφικά έπιπλα, καθώς και το σύνολο των προϊόντων που θα βρείτε στο φυσικό κατάστημα του ΗΡΩ και στο irokids.gr, είναι επιλεγμένα όχι μόνο με βάση την αισθητική ή τη λειτουργικότητά τους, αλλά και την ασφάλειά τους σύμφωνα με τα θεσμοθετημένα πρότυπα.

Με ποια προστατευτικά θα κάνουμε το σπίτι πιο ασφαλές;

Τα προϊόντα που βρίσκουμε στην αγορά καλύπτουν πολλές από τις ανάγκες μας ως προς την ασφάλιση του χώρου και των επίπλων και εντάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες.

Γωνίες προστασίας

Πρόκειται για τα -ως επί το πλείστον- αφρώδη προστατευτικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε γωνίες και να γλιτώσουμε τα μικρά κεφαλάκια από επικίνδυνα χτυπήματα σε τραπέζια, γραφεία, πάγκους, ντουλάπια, βιβλιοθήκες κ.ο.κ.

Πέρα από τις κλασικές γωνίες προστασίας, όπως αυτές της Dreambaby ή της Safety 1st, μπορείτε να βρείτε και προστατευτικά ρολά, όπως αυτό της Prince Lionheart, που δεν καλύπτουν μόνο τις γωνίες, αλλά και περιμετρικά τις άκρες των επίπλων.

Προστατευτικά πρίζας

Πόσες φορές ακούσατε «Μη!», όταν μεγαλώνατε, από ψύχραιμους ή τρομαγμένους γονείς που σας έβλεπαν να απλώνετε το δαχτυλάκι σας στην πρίζα με χαρακτηριστική περιέργεια - ενίοτε και με πονηρό χαμόγελο εκ μέρους σας, θεωρώντας το παιχνίδι;

Να κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εσείς, καθώς τα ποικίλα καλύμματα πρίζας αναλαμβάνουν να προφυλάξουν το παιδί σας από την επαφή με το ρεύμα.

Προστατευτικά κουζίνας

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι ασφάλειες ψυγείου, ντουλαπιών και συρταριών. Με εξαίρεση το ψυγείο, τα υπόλοιπα μπορούν να βρίσκονται και σε άλλους χώρους του σπιτιού πέρα από την κουζίνα, όπως στο σαλόνι και στο μπάνιο.

Όσο ακραίο και αν ακούγεται, σίγουρα δεν θέλετε να σκαρφαλώσει το παιδί μέσα στο ψυγείο και να κλείσει η πόρτα πίσω του. Ούτε να ανοίξει το ντουλάπι, να τραβήξει μία κατσαρόλα και να πέσει πάνω στο ποδαράκι του. Ή το συρτάρι, και να αποκτήσει πρόσβαση σε πιρούνια και μαχαίρια που μπορούν να το τραυματίσουν.

Γενικώς, σκοπός σας είναι να αποτρέψετε την πρόσβαση του παιδιού, χωρίς την επιτήρησή σας, σε οτιδήποτε μπορεί να θέσει το σώμα ή την υγεία του σε κίνδυνο. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο τα σκεύη και τα είδη κουζίνας που θέλουν προσοχή, αλλά και μπουκαλάκια με καθαριστικά και φάρμακα ή μπιμπελό τοποθετημένα πίσω από μια γυάλινη βιτρίνα - ξέρετε πόσο θελκτικά είναι τα πολύχρωμα μικρά αντικείμενα για τα παιδιά και πόσο γρήγορα μπαίνουν στο στόμα τους…

Μπορείτε, λοιπόν, να προμηθευτείτε ασφάλειες γενικής χρήσης, όπως αυτές της Chicco ή της Safety 1st, που δύνανται να χρησιμοποιηθούν στο ψυγείο, σε ντουλάπια και σε συρτάρια, ή προστατευτικά εξειδικευμένα ανά ανάγκη. Για παράδειγμα, μια ασφάλεια ψυγείου, κάποια άλλη ειδικά για γυάλινες πόρτες ντουλαπιών (προθήκες, βιτρίνες, έπιπλο στερεοφωνικού) ή μια τρίτη που ενδείκνυται για πόρτα φούρνου (και μικροκυμάτων).

Υπάρχουν επίσης ασφάλειες ντουλαπιών με ένδειξη σωστής τοποθέτησης, όπως αυτή της Safety 1st, αλλά και ρυθμιζόμενες πολυκλειδαριές ασφαλείας που είναι κατάλληλες για λεπτές και για χοντρές πόρτες, καθώς και για κάθε υλικό (ξύλο, γυαλί, μέταλλο), όπως αυτή της ClippaSafe UK.

Ασφάλειες τουαλέτας

Αποτρέπουν τα παιδιά από το να σηκώσουν το κάλυμμα της τουαλέτας. Πρόκειται για κλιπ που πιάνουν σε δύο σημεία, στο σταθερό μέρος της λεκάνης και στο κάλυμμα του καθίσματος, όπως αυτό της ClippaSafe UK.

Προστατευτικά πόρτας

Μιλάμε ουσιαστικά για σφηνάκια, όπως αυτό, που τοποθετείται κάτω από την πόρτα για να την κρατά σταθερά στη θέση της, ή αυτό, που μπαίνει στο πλαϊνό μέρος της, ώστε να την αποτρέψει από το να κλείσει εντελώς σε περίπτωση που γείρει από ρεύμα ή από τυχαίο σπρώξιμο.

Στόχος είναι φυσικά να μη μαγκωθούν τα δαχτυλάκια τους από την πόρτα, αλλά και να αποφύγουμε να κλειστούν τα παιδιά παρά τη θέλησή τους σε ένα δωμάτιο.

Προστατευτικά σκάλας

Αν μένετε σε σπίτι με εσωτερική σκάλα, σίγουρα θα χρειαστείτε ένα τέτοιο προστατευτικό. Πρόκειται για πόρτες ασφαλείας που στερεώνονται στους τοίχους εκατέρωθεν της σκάλας και εξασφαλίζουν ότι το παιδί μας δεν θα τραυματιστεί πέφτοντας στα σκαλοπάτια.

Βεβαίως, μπορείτε να τις αξιοποιήσετε και για να περιορίσετε την πρόσβαση σε χώρους του σπιτιού που θεωρείτε ότι ενέχουν γενικώς κινδύνους για το μωρό σας.

Οι διαθέσιμες επιλογές στην αγορά καλύπτουν κάθε γούστο και ανάγκη, αφού θα βρείτε πορτάκια από υφασμάτινο πλέγμα, καθώς και μεταλλικά ή ξύλινα σε διάφορα χρώματα. Οι αποστάσεις που μπορούν να καλύψουν διαφέρουν, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είτε είναι από τη φύση τους προσαρμόσιμα είτε μπορεί να αυξηθεί το πλάτος τους με τις κατάλληλες προεκτάσεις.

Προστατευτικά τζακιού

Χρήσιμα για όσους έχουν σπίτι τους τζάκι με υπερυψωμένη επιφάνεια περιμετρικά, στην οποία το παιδί μπορεί προσκρούσει καθώς μπουσουλάει ή να χτυπήσει το κεφαλάκι του αν πέσει.

Ακολουθώντας τη λογική των προστατευτικών γωνίας, εκείνα που είναι κατάλληλα συγκεκριμένα για το τζάκι διακρίνονται για το γεγονός ότι είναι πυράντοχα, όπως παρατηρούμε και στο σχετικό προϊόν της Prince Lionheart.

Προστατευτικά κρεβατιού & σφηνάκια ύπνου

Ένα σφηνάκι ύπνου θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το μωρό σας στην πλάγια θέση ύπνου, που είναι και η ασφαλής, αποτρέποντάς το παράλληλα να κυλήσει στην κούνια. Από την άλλη, όταν μεγαλώσει λιγάκι και αρχίσει να κοιμάται σε κρεβάτι χωρίς πλευρικό κιγκλίδωμα (από 18+ μηνών), ένα προστατευτικό κάγκελο ή μια μπαριέρα θα το γλιτώσει από πιθανή πτώση από το κρεβάτι.

10 ακόμα συμβουλές για ένα πιο ασφαλές σπίτι

Πέρα από τη χρήση προστατευτικών, κρατήστε κατά νου και τα ακόλουθα για τη στιγμή που το παιδί σας θα αρχίσει να μπουσουλάει:

1. Κολλήστε στον τοίχο ό,τι έπιπλο μπορείτε να μετακινήσετε, προκειμένου να δώσετε περισσότερο χώρο στο μωρό σας να κινηθεί χωρίς να «τρακάρει» σε εμπόδια κάθε τρεις και λίγο.

2. Κρύψτε τα καλώδια του υπολογιστή, αλλά και του στερεοφωνικού, του φωτιστικού κ.ο.κ., πίσω από τα έπιπλα, για να μη μπορεί να τα τραβήξει. Υπάρχει πιθανότητα, τραβώντας τα, να συμπαρασύρει και την ίδια τη συσκευή ή και να μπλεχτεί σε αυτά ο λαιμουδάκος του.


3. Αν έχετε επιδαπέδια φωτιστικά στο σαλόνι ή σε άλλο μέρος του σπιτιού, «σφηνώστε» τα πίσω από κάποιο άλλο έπιπλο, για να αποφύγετε τον κίνδυνο να πιαστεί από αυτά και να τα ρίξει - ιδίως πάνω του.

4. Οι κουρτίνες δεν θα γλιτώσουν από τις απόπειρές του να τις γραπώσει για να σηκωθεί όρθιο. Αν δεν μπορείτε να τις εξαφανίσετε από το οπτικό του πεδίο, θα πρέπει να έχετε τον νου σας μην τυχόν χαλαρώσει το κουρτινόξυλο και πέσει. Επίσης φροντίστε να μην κρέμεται το σκοινί της κουρτίνας μέχρι κάτω. Μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο αν το παιδί τυλιχθεί κατά λάθος με αυτό. Το ίδιο ισχύει και αν έχετε στόρια στο σπίτι, αλλά και για κάθε κορδόνι που μπορεί να κρέμεται από ψηλά (π.χ. του μπαλονιού).

5. Αυτή την περίοδο είναι καλύτερο να προτιμήσετε ράνερ για τα τραπέζια σας, αντί για τραπεζομάντηλα.

6. Ακόμα και αν έχετε βάλει προστατευτικά στα ντουλάπια -πολύ δε περισσότερο αν δεν έχετε βάλει- μετακινήστε τα καθαριστικά, τα φάρμακα, αλλά και τα διάφορα καλλυντικά σε ψηλό μέρος, όπου δεν υπάρχει περίπτωση να σκαρφαλώσει και τα φτάσει.

7. Απομακρύνετε μπιμπελό, γλαστράκια και βιβλία από χαμηλά τραπεζάκια ή ράφια. Θα του τραβήξουν την προσοχή και θα θέλει να τα προσγειώσει στο πάτωμα, για να τα περιεργαστεί και να τα… δοκιμάσει.

8. Μην αφήνετε κουβάδες γεμάτους με νερό σε σημεία όπου το παιδί έχει πρόσβαση. Ο κίνδυνος πνιγμού για τα βρέφη ελλοχεύει ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες νερού.

9. Αν έχετε γατούλα στο σπίτι, φροντίστε η άμμος της να μην είναι σε μέρος που μπορεί να φτάσει το παιδί μπουσουλώντας.

10. Αν είχατε αμελήσει να έχετε πυροσβεστήρα ή/και πυρίμαχη κουβέρτα στο σπίτι, μην το αναβάλλετε πλέον. Προμηθευτείτε τα απαραίτητα είδη πυρόσβεσης άμεσα.

Φροντίζουμε για την ασφάλεια του παιδιού σας

Εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια, μέλημά μας είναι να διαθέτουμε στους γονείς όλα τα προϊόντα που χρειάζονται για να φροντίσουν το μωρό τους και να το κρατήσουν ασφαλές, προσφέροντάς τους μια μεγάλη ποικιλία για κάθε οικονομική δυνατότητα, πάντα όμως με κριτήριο την υψηλότερη δυνατή ποιότητα.

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του ΗΡΩ, θα βρείτε όλα τα προστατευτικά που χρειάζεστε για να κάνετε το σπίτι σας «babyproof», αλλά και για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του παιδιού σας έξω από αυτό, στη βόλτα με το καρότσι ή το αυτοκίνητο.

Είμαστε στη διάθεσή σας, για να σας λύσουμε όποια τυχόν απορία, αλλά και για να αποστείλουμε άμεσα το προϊόν που χρειάζεστε για να φροντίσετε το μικρό σας με τον καλύτερο τρόπο!

"