Alternate Text

Ενδοεπικοινωνία μωρού (Οδηγός Αγοράς & Πληροφορίες)

Picture for category Ενδοεπικοινωνία μωρού (Οδηγός Αγοράς & Πληροφορίες)
Motorola Ενδοεπικοινωνία με βραχίονα ανάρτησης κάμερας στην κούνια
€ 469,90 € 329,90
Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 4 ημέρες

Σύστημα ενδοεπικοινωνίας μωρού / Baby monitors

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας μωρού, που μας βοηθούν να είμαστε πιο λειτουργικοί -και πιο ασφαλείς ταυτόχρονα- όσο το μωρό μας κοιμάται ή αναπαύεται στο δωμάτιό του. Ετοιμάσαμε έναν οδηγό αγοράς που θα σας λύσει τις απορίες!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μεγαλώσαμε εμείς, με τους γονείς μας να μην έχουν πρόσβαση σε ένα σωρό τεχνολογίες που έχουν αποδειχθεί τόσο βοηθητικές που καθίστανται πολύτιμες;

Τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας μωρού (baby monitors) είναι μία από αυτές.

Ποιος θυμάται τέτοιο σύστημα κατά τη δεκαετία του ’80 δίπλα σε κούνια μωρού ή στον πάγκο της κουζίνας, δίπλα στη μαμά που μαγείρευε καθώς το μωρό της κοιμόταν;

Και δεν είναι ότι δεν υπήρχαν. Fun fact: Το πρώτο τέτοιο σύστημα κυκλοφόρησε στην αγορά το 1938! Τη, δε, δεκαετία του ’80 οι πατέντες εγκρίνονταν η μία μετά την άλλη.

Βέβαια, ήταν η μεγαλύτερη διείσδυση της τηλεόρασης, των ιδιωτικών καναλιών και της διάχυσης της πληροφορίας κατά τη δεκαετία του ’90 που έκαναν τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας μωρού απαραίτητα, όχι ως αξεσουάρ ή προϊόντα για λίγους, αλλά για όλους τους γονείς που ήθελαν να έχουν το κεφάλι τους πιο ήσυχο.

Δύο και πλέον δεκαετίες μετά, η ποικιλία των τεχνολογικών προδιαγραφών και των λειτουργιών τους έχει διευρυνθεί αισθητά. Θα σας δώσουμε, λοιπόν, τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιλέξετε εκείνο το baby monitor που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές ανάγκες.

Τι είναι το σύστημα ενδοεπικοινωνίας μωρού (baby monitor);

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύστημα που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τους ήχους ή και την εικόνα του μωρού από απόσταση.

Βασίζεται στη λογική μίας συσκευής πομπού και μίας συσκευής δέκτη, αν και υπάρχουν συσκευές αμφίδρομης επικοινωνίας. Ο πομπός τοποθετείται κοντά στο μωρό, ο δέκτης κοντά σ’ εμάς.

Έτσι, αν το μωρό κλάψει ή αν μας προβληματίσει ο οποιοσδήποτε ήχος του (ή η ανυπαρξία αυτού), μπορούμε να σπεύσουμε στο δωμάτιό του, για να το πάρουμε αγκαλιά, να το καθησυχάσουμε, να το ελέγξουμε, να το ταΐσουμε κ.ο.κ.

Ωστόσο, στα σύγχρονα συστήματα ενδοεπικοινωνίας βρίσκουμε και άλλες λειτουργίες, από ενσωματωμένα νανουρίσματα έως αισθητήρες κίνησης και ενδείξεις θερμοκρασίας, για τα οποία θα σας μιλήσουμε στη συνέχεια.

Σε ποιους απευθύνονται τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας μωρού;

Ετοιμάζεστε να γίνετε πρώτη φορά γονείς και σας έχει καταλάβει τέτοια αγωνία που πιστεύετε πως θα ξεροσταλιάζετε πάνω από την κούνια του μωρού για να παρακολουθείτε την κάθε ανάσα και κίνησή του; Αν ναι, ξέρετε ήδη πως είστε οι πρώτοι που πρέπει να προμηθευτείτε ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας.

Να σημειώσουμε εδώ πως ένα baby monitor δεν αφορά μόνο την ασφάλεια του μωρού. Εξασφαλίζει, ταυτόχρονα, τη μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα στους γονείς, που μπορούν, χάρη σ’ αυτό, να βρίσκονται σε άλλο δωμάτιο, διεκπεραιώνοντας υποχρεώσεις ή εκμεταλλευόμενοι κάθε διαθέσιμο λεπτό ξεκούρασης.

Ακριβώς γι’ αυτό, τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας δεν απευθύνονται μόνο σε όσους γίνονται πρώτη φορά γονείς, αλλά και σε όλους τους γονείς μέχρι τα παιδιά τους να φτάσουν σε εκείνη την ηλικία που το baby monitor δεν θα χρειάζεται πια.

Τα είδη των συσκευών ενδοεπικοινωνίας μωρού

Ο βασικός διαχωρισμός γίνεται βάσει του αν μεταδίδουν μόνο ήχο ή και εικόνα. Από εκεί και πέρα, είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, δύνανται να έχουν και έξτρα λειτουργίες, που, όπως είναι ευνόητο, αυξάνουν και το κόστος τους.

Συστήματα Audio

Σ’ αυτή την κατηγορία εντάσσονται τα συστήματα που μεταφέρουν μόνο ήχο, τα οποία με τη σειρά τους χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες: Στα μονόδρομης και στα αμφίδρομης επικοινωνίας.

Τα πρώτα μεταφέρουν τον ήχο από τον πομπό στο δωμάτιο του μωρού προς τον δέκτη που βρίσκεται κοντά στον γονέα. Τα δεύτερα, όπως αυτό το βρεφικό μόνιτορ της Philips Avent, δίνουν τη δυνατότητα στον γονιό να πατήσει ένα κουμπί και να μιλήσει στο μωρό για να το ηρεμήσει, για τις περιπτώσεις που το μόνο που χρειάζεται το παιδί μας είναι να ακούσει τον καθησυχαστικό τόνο της φωνής μας…

Τα σύγχρονα συστήματα audio διαθέτουν υψηλής ευαισθησίας μικρόφωνα, που μας επιτρέπουν να ακούμε όλους τους ήχους του μωρού μας, μέχρι και τους πιο χαμηλούς.

Ακόμα και τα πιο απλά και οικονομικά, όπως το MBP-8 της Motorola, διαθέτουν συνήθως επιπλέον φωτάκι νυκτός για την ηρεμία του παιδιού, led ένδειξη ότι η μονάδα είναι ενεργοποιημένη και λειτουργία Eco που μειώνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι άλλο μπορούν να διαθέτουν τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας audio:

• Τεχνολογία DECT, που εξαλείφει τις παρεμβολές στο σήμα και παρέχει κρυπτογράφηση δεδομένων για ασφαλή παρακολούθηση και προστασία της ιδιωτικής σας ζωής

• Ενσωματωμένα νανουρίσματα, όπως το MBP140 της Motorola.

• Οπτική ένδειξη του ήχου, ακόμα και αν έχετε τη μονάδα γονέα σε λειτουργία σίγασης, όπως το Always with You Digital της Chicco. Η οπτική ένδειξη ότι έρχεται κάποιος ήχος από το μωρό σας είναι χρήσιμη και στις περιπτώσεις που μπορεί να μαγειρεύετε και λειτουργεί ο απορροφητήρας ή όταν η ένταση του ήχου της τηλεόρασης είναι υψηλή.

• Προειδοποίηση όταν η μονάδα βγαίνει εκτός εμβέλειας, όπως το AC620 της Angelcare.

• Σύστημα Vox, που κρατά τη μονάδα σε κατάσταση αναμονής και την ενεργοποιεί όταν ακουστεί ήχος, εξασφαλίζοντας έτσι εξοικονόμηση ενέργειας και μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας χωρίς φόρτιση, όπως το Digitalk Luxe της Miniland.

• Δυνατότητα παρακολούθησης της θερμοκρασίας στο δωμάτιο του μωρού και ειδοποίηση όταν υπάρξει αλλαγή σε αυτή, όπως το AC110 της Angelcare.

Βεβαίως, η χρήση παραδειγμάτων για κάθε λειτουργία είναι ενδεικτική, καθώς μία συσκευή ενδοεπικοινωνίας μπορεί να διαθέτει όχι μόνο μία έξτρα λειτουργία, αλλά και συνδυασμό κάποιων από αυτές.

Angelcare AC 110

Συστήματα ενδοεπικοινωνίας με κάμερα

Γι’ αυτά τα συστήματα ισχύει ό,τι ακριβώς και για τα audio baby monitors ως προς τη μονόδρομη ή την αμφίδρομη επικοινωνία, αλλά και τις έξτρα λειτουργίες τους (π.χ. ένδειξη θερμοκρασίας δωματίου, ενσωματωμένα νανουρίσματα, τεχνολογία DECT, σύστημα Vox κ.ά.).

Απλώς, με αυτά δεν παρακολουθούμε μόνο τους ήχους του μωρού αλλά και την εικόνα του, χάρη στο γεγονός ότι τον ρόλο του πομπού παίζει μία κάμερα με ενσωματωμένο μικρόφωνο.

Προκειμένου να μπορούν να επιτελέσουν καλά τον ρόλο τους και να δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του μωρού κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτά τα συστήματα έχουν (ή είναι σημαντικό να έχουν) υπέρυθρη νυχτερινή όραση.

Επιπλέον διαφοροποιήσεις των baby monitors με κάμερα:

• Το μέγεθος της οθόνης στη μονάδα γονέα ποικίλει ανάλογα με το μοντέλο. Έτσι, μπορείτε να βρείτε συσκευή ενδοεπικοινωνίας με οθόνη 2,4 ιντσών, όπως το MBP 482, αλλά και με 5 ιντσών, όπως το MBP 50 (και τα δύο της Motorola).

• Κάποια μπορούν να τραβούν φωτογραφίες του μωρού, όπως το Digimonitor Touch της Miniland.

• Άλλα παρέχουν δυνατότητα σύνδεσης με επιπλέον κάμερες, ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε πολλά δωμάτια, όπως το Angelcare AC320 ή το MBP 36S της Motorola.

• Μια άλλη ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι η σύνδεση του συστήματος με το κινητό ή το τάμπλετ μας, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε το μωρό μας στο σπίτι όπου κι αν βρισκόμαστε εμείς, όπως αυτή που παρέχει το Digimonitor Plus της Miniland.

Όπως και στα συστήματα audio, τα παραδείγματα που δίνουμε είναι ενδεικτικά, καθώς μία συσκευή ενδοεπικοινωνίας με κάμερα μπορεί να διαθέτει συνδυασμό λειτουργιών.


Motorola MBP 50

Ενδοεπικοινωνία με ανίχνευση αναπνοής

Αν και δεν πρόκειται για ξεχωριστή κατηγορία, είναι τόσο ιδιαίτερη η συγκεκριμένη λειτουργία που παρέχουν κάποια συστήματα, που θεωρήσαμε ότι της αξίζει ξεχωριστή αναφορά.

Μια μεγάλη αγωνία των γονιών, ιδίως τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, είναι μην τυχόν σταματήσει η αναπνοή του στον ύπνο του. Αν και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι σπάνιο, οι γονείς σήμερα γνωρίζουν την ύπαρξή του και φροντίζουν να παίρνουν μέτρα ασφαλείας, όπως, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση του βρέφους για ύπνο ανάσκελα και ποτέ μπρούμυτα.

Παράλληλα, λοιπόν, διατίθενται στην αγορά συστήματα ενδοεπικοινωνίας, audio (π.χ. το Angelcare ΑC 127) ή με κάμερα (όπως το Angelcare AC 527), τα οποία είναι ταυτόχρονα συσκευές ανίχνευσης αναπνοής.

Αυτά τα συστήματα, πέραν των άλλων, διαθέτουν και αισθητήρα κίνησης, μία πλακέτα που τοποθετείται κάτω από το στρώμα του παιδιού (το μωρό δεν έρχεται σε επαφή με την πλάκα ή με καλώδια). Ο αισθητήρας είναι κατασκευασμένος έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται την ανεπαίσθητη κίνηση του θώρακα του μωρού καθώς αναπνέει.

Αν για 20 δευτερόλεπτα ο αισθητήρας δεν ανιχνεύσει κίνηση, ενεργοποιείται ο συναγερμός, δίνοντας στους γονείς τη δυνατότητα να αντιδράσουν σε ενδεχόμενο πρόβλημα (άπνοια, εισρόφηση, οισοφαγική παλινδρόμηση κ.ά.).

Είναι, βεβαίως, σημαντικό να αναφερθεί ότι, όπως και για οτιδήποτε άλλο αφορά το παιδί μας, τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία είναι αυτό ακριβώς, εργαλεία, τα οποία εμείς αξιοποιούμε συμπληρωματικά. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική μας επίβλεψη, η οποία είναι εν γένει απαραίτητη για τη διασφάλιση της υγείας του παιδιού.

Εμβέλεια συστημάτων ενδοεπικοινωνίας μωρού & παρεμβολές

Τα περισσότερα babymonitors σήμερα έχουν εμβέλεια 300 μ. (ή όσα μέτρα υποδεικνύονται από τον κατασκευαστή). Προσοχή όμως, αυτή η απόσταση αφορά εξωτερικό χώρο και όχι εσωτερικό.

Στον εσωτερικό χώρο, στο σπίτι ή στο διαμέρισμά μας, η εμβέλεια μειώνεται αισθητά, πέφτοντας συνήθως στα 50 μ., καθώς τα εμπόδια (τοίχοι, έπιπλα) επηρεάζουν τη μετάδοση.

Κάθε συσκευή ενδοεπικοινωνίας αναφέρει στις πληροφορίες της την εμβέλειά της, τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό χώρο, οπότε μπορείτε να υπολογίσετε αν καλύπτει την ανάγκη σας, πριν προβείτε στην αγορά της.

Κάτι άλλο που μπορεί να επιδράσει στην εμβέλεια είναι τυχόν παρεμβολές από άλλες συσκευές του σπιτιού που χρησιμοποιούν την ίδια συχνότητα με το σύστημα ενδοεπικοινωνίας μωρού, όπως, π.χ., παλιά ασύρματα τηλέφωνα.

Επίσης, ίσως έχετε ακούσει για περιπτώσεις που το babymonitor μιας οικογένειας έχει πιάσει τους ήχους από το baby monitor των... γειτόνων. Κάτι αντίστοιχο, εν τω μεταξύ, μπορεί να συμβεί και με την εικόνα.

Πέραν του γεγονότος ότι τέτοιου τύπου παρεμβολές επηρεάζουν την ποιότητα της λειτουργίας του δικού μας συστήματος, ενέχουν κι έναν ακόμα κίνδυνο: όπως εμείς μπορούμε να ακούσουμε ήχους και να δούμε εικόνες άλλων, το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί και από την ανάποδη. Τίθεται, δηλαδή, θέμα προστασίας της ιδιωτικότητάς μας.

Γι’ αυτό είναι σημαντική η ψηφιακή κρυπτογράφηση των δεδομένων που μεταφέρονται, μια δυνατότητα που παρέχεται από πολλά σύγχρονα συστήματα ενδοεπικοινωνίας.

Τι είναι η τεχνολογία DECT και γιατί είναι χρήσιμη;

Το DECT είναι το αρκτικόλεξο του Digital Enhanced Cordless Telecommunications (Ψηφιακές Ενισχυμένες Ασύρματες Τηλεπικοινωνίες).

Η τεχνολογία αυτή κάνει χρήση χαμηλότερης συχνότητας από εκείνη που χρησιμοποιούν άλλες συσκευές εκπομπής, εξαλείφοντας έτσι τυχόν παρεμβολές. Ταυτόχρονα, η κρυπτογράφηση των δεδομένων παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς την ιδιωτικότητα της σύνδεσης.

Δεν είναι, δε, «προνόμιο» των ακριβότερων συστημάτων ενδοεπικοινωνίας μωρού, καθώς τη βρίσκουμε και σε πολύ οικονομικές επιλογές που κυκλοφορούν στην αγορά.

Τι είναι σημαντικό να προσέχουμε όσο χρησιμοποιούμε το σύστημα ενδοεπικοινωνίας μωρού;

1. Δεν τοποθετούμε τη μονάδα του μωρού μέσα στην κούνια του, ούτε σε σημείο που μπορεί να την αρπάξει με τα χεράκια του. Από την άλλη, όσο πιο μακριά τη βάζουμε τόσο μειώνεται η ευκρίνεια του ήχου. Κάνουμε δοκιμές και τοποθετούμε τη μονάδα στο μακρύτερο σημείο από το παιδί, απ’ όπου, όμως, η συσκευή μπορεί να πιάσει και τους πιο χαμηλούς ήχους του και να τους μεταφέρει καθαρά.

2. Το μωρό δεν θα πρέπει να φτάνει τα καλώδια σύνδεσης/φόρτισης της συσκευής. Φροντίζουμε να μην έχει πρόσβαση σ’ αυτά.

3. Ελέγχουμε μήπως η μονάδα γονέα βγαίνει εκτός εμβέλειας, μένει από μπαταρία ή είναι σε σίγαση ή σε χαμηλή ένταση ενώ δεν την έχουμε στο οπτικό μας πεδίο. Οι λειτουργίες ειδοποίησης εκτός εμβέλειας ή ανάγκης αντικατάστασης ή επαναφόρτισης της μπαταρίας, που έχουν πολλά συστήματα ενδοεπικοινωνίας, είναι χρήσιμες ως προς αυτό.

Από ποια ηλικία του μωρού και μετά το σύστημα επικοινωνίας παύει να είναι απαραίτητο;

Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Ή μάλλον, η απάντηση είναι πως το πότε θα αποθηκεύσουμε το babymonitor εξαρτάται από τις ανάγκες μας και τη συμπεριφορά του μωρού μας (στον ύπνο ή και ευρύτερα).

Θεωρητικά, το σύστημα ενδοεπικοινωνίας είναι χρήσιμο για τους πρώτους μήνες του παιδιού, κατά τους οποίους ξυπνάει συχνά, χρειάζεται τακτικότερο τάισμα και γενικώς είμαστε περισσότερο σε εγρήγορση για τις ανάγκες του ή για τυχόν προβλήματα, καθώς και το ίδιο δεν έχει πολλούς τρόπους για να επικοινωνήσει μαζί μας.

Υπ’ αυτή τη λογική, μόλις το μωρό βρει τους ρυθμούς του, υιοθετήσει συνεχόμενο βραδινό ύπνο και δύναται να μας ειδοποιήσει -και να ακουστεί άνευ συσκευής- αν χρειάζεται κάτι, η χρήση της συσκευής ενδοεπικοινωνίας μπορεί να περιοριστεί και σταδιακά να καταργηθεί.

Από τη θεωρία στην πράξη όμως, υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες λεπτές αποχρώσεις και συνθήκες που διαφοροποιούνται από οικογένεια σε οικογένεια.

Ένας παράγοντας, π.χ., που θα μπορούσε να διευρύνει τη χρήση του μόνιτορ είναι αν το δωμάτιο του παιδιού είναι σε μεγάλη απόσταση από το δικό σας ή από το σαλόνι, όπου περνάτε τον χρόνο σας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του παιδιού είναι επίσης παράγοντας, όπως και το είδος του ύπνου του. Έχει ήρεμο ή άστατο ύπνο; Είναι άρρωστο; Παθαίνει συχνά παλινδρόμηση; Είναι κι αυτά πράγματα που θα συνυπολογίσετε.

Πολλοί γονείς προμηθεύονται σύστημα ενδοεπικοινωνίας όχι μόνο για να έχουν τον νου τους όσο το μωρό κοιμάται, αλλά και, αργότερα, όταν θα αρχίσει να παίζει στην κούνια του ή όταν μεγαλώσει λίγο ώστε να παίζει στο πάτωμα του δωματίου του, προκειμένου να ελέγχουν μην πνιγεί καταπίνοντας κάτι.

Συχνά, πάλι, το κρατάνε σε χρήση όχι για μήνες από τη γέννηση, αλλά για χρόνια…

Ωστόσο, είναι καλό να έχουμε στον νου μας τα εξής:

- Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική επαφή και τη φυσική παρουσία σε όποιο επίπεδο. Οι συσκευές ενδοεπικοινωνίας μάς βοηθούν να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του μωρού και τυχόν προβλήματα από απόσταση, δεν είναι όμως για να καλύπτουν αυτές τις ανάγκες ή για να εξασφαλίζουν ότι το παιδί είναι καλά - αυτό μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε.

- Κανείς δεν θέλει να παρακολουθούν την κάθε του κίνηση και αυτό ισχύει και για τα παιδιά, που χρειάζονται τον ιδιωτικό τους χώρο όπως τον χρειαζόμαστε όλοι. Τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας δεν είναι για να παρακολουθούμε, π.χ., τα παιδιά μας να παίζουν με τα αδέρφια ή με φίλους τους στο δωμάτιό τους, προκειμένου να μη χάσουμε καμία στιγμή τους καθώς μεγαλώνουν. Ο σκοπός του baby monitor αφορά την ασφάλεια και όχι την «κατασκοπία».

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στο Irokids διαθέτουμε μια ευρεία γκάμα συστημάτων ενδοεπικοινωνίας μωρού, τόσο ως προς τα είδη και τις λειτουργίες τους όσο και ως προς το κόστος τους. Ως εκ τούτου, μπορούμε να σας λύσουμε επιπλέον απορίες που τυχόν έχετε ή να σας βοηθήσουμε να κάνετε την καλύτερη για εσάς επιλογή.

Είμαστε στη διάθεσή σας, είτε μέσω του e-shop μας είτε στο φυσικό μας κατάστημα.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

"